Προγράμματα

  Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές/ριες στο πεδίο της πολιτισμικής κληρονομιάς (ΠΚ) στρέφονται όλο και περισσότερο στη μελέτη και στην ανάπτυξη νέων τρόπων ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο να προσεγγίσουν ευρύτερες ομάδες κοινού και ειδικά εκείνες τις ομάδες που δεν αποτελούν, κατά κανόνα, αυτό που αποκαλείται «κοινό του πολιτισμού». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει στις αναδυόμενες τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην τεκμηρίωση και την  ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς με στόχο να προσφέρει στις/στους εκπαιδευόμενες/ους εξειδικευμένες γνώσεις, χρήσιμες τόσο για την επαγγελματική τους ζωή όσο και ευρύτερα.

Το πρόγραμμα «Σύγχρονη Διοίκηση & Management: Psychomanagement για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις» περιλαμβάνει βασικές γνώσεις και πληροφορίες που αφορούν στην επιστήμη της διοίκησης με εμβάθυνση στις διαστάσεις της συναισθηματικής νοηοσύνης και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα στοχεύει στην κατάρτιση των συμμετεχόντων με εφόδια και εργαλεία που θα κληθούν να εφαρμόσουν στην εργασιακή – και όχι μόνο – ζωή τους.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους επιμορφούμενους ώστε να διδάξουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ελληνικής κοινωνίας. Θα αποτελέσει φορέα διδασκαλίας αλλά και διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προωθήσει την ομαλή ένταξη μαθητών διαφορετικής εθνικής και πολιτισμικής προέλευσης.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο απαντά στην ανάγκη επιμόρφωσης σε ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα, προσφέροντας γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για γονείς, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (οι οποίοι έχουν ειδική μοριοδότηση μετά την ολοκλήρωσή του), καθώς και για επαγγελματίες κάθε τομέα που κάνει χρήση του διαδικτύου (τραπεζικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι εταιρειών, αστυνομικοί κλπ).

Αποσκοπεί στην πρόληψη της κυβερνοεγκληματικότητας, του κυβερνοεκφοβισμού, την προστασία θυμάτων και το σχεδιασμό εγκληματοπροληπτικής πολιτικής για ένα ευρύ φάσμα κυβερνοεγκλημάτων, όπως το cyber bullying, ηλεκτρονικές απάτες, κρυπτονομίσματα, ασφάλεια τραπεζικών συναλλαγών, ριζοσπαστικοποίηση μέσω διαδικτύου, ρόλο κοινωνικών δικτύων κ.ά.

Το σεμινάριο προσδίδει μοριοδότηση σε δομές Α’ Βάθμιας και Β’ Bάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων.

Με την έναρξη του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 δημιουργούνται μεγάλες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Τα στελέχη που θα κληθούν να υποστηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουν τις γνώσεις και τα επιστημονικά εργαλεία για να επιτύχουν τους σκοπούς του νέου επιχειρησιακού πλάνου.

Για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση και να επιτύχει στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτείται να υπάρχει γνώση εξειδικευμένη και να υποστηρίζεται από κατάλληλα λογισμικά, τα οποία θα δίνουν γρήγορες και αξιόπιστες λύσεις.

Μια ομάδα εκλεκτών και ειδικευμένων εκπαιδευτών με επικεφαλή τον Επιστημονικά Υπεύθυνο Ηλία Γεράκο, Οικονομολόγο - Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Δημόσιας  Διοίκησης Παντείου, MBA Τεχνοοικονομικά Συστήματα (Ε.Μ.Π.) και την υποστήριξη της εταιρείας «SPECISOFT A.E.», εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα και την προσωπική επιτυχία του κάθε ένα και κάθε μίας εκπαιδευόμενου/ης.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης στοχεύει στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων σε σύγχρονα θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, όπως επίσης η εμβριθής ενημέρωση και πληροφόρηση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες για την αναγνώριση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την προώθηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων, στο πεδίο δραστηριότητάς τους.

   Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί μέσω θεωρητικών και εμπειρικών γνώσεων στον σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης σε δομημένο οργανωτικό πλαίσιο. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιμόρφωση στελεχών στο σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών από δημόσιους φορείς, δίνοντας έμφαση στην αξία της αλληλέγγυας και εθελοντικής δράσης, με την έννοια της ενθάρρυνσης ανάληψης πρωτοβουλιών και επιλογών από την πλευρά του/της εκπαιδευόμενου/ης, ως ενεργού πολίτη.

    Θα διερευνήσουμε τις διαστάσεις της αλληλεγγύης στα πεδία άσκησης κοινωνικής πολιτικής ως μηχανισμό άρσης των διαδικασιών του κοινωνικού αποκλεισμού και ανισοτήτων που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, προσφέρεται ταυτόχρονη συμμετοχή σε σύντομης διάρκειας πρακτική άσκηση, ως γνωριμία με το πεδίο δράσης που εσείς θα επιλέξετε, με στόχο μέσα από την εμπειρία σας, την εκμάθηση βέλτιστων και αποτελεσματικών πρακτικών παροχής βοήθειας στην κοινωνία και σε ευάλωτους πληθυσμούς, καθώς επίσης, την απόκτηση δεξιοτήτων κρίσιμων και βασικών για την πρόσληψη στελεχών σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας, ώστε να αναλάβουν τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και τον συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης.

 

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση του επιμορφούμενου με γνώσεις και δεξιότητες ψηφιακής μάθησης και διδασκαλίας στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση.

 

Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων με εργαλεία, τεχνικές και καλές πρακτικές ώστε να εντάξουν αποτελεσματικά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην καθημερινή τους επαγγελματική δραστηριότητα, να βελτιώσουν την ποιότητα και την αποδοτικότητά στον εργασιακό τους χώρο και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα εστιάζει στην εφαρμογή μεθοδολογικών και τεχνικών προσεγγίσεων μέσω των προτροπών, τόσο στον χώρο της διοίκησης όσο και της εκπαίδευσης, ώστε οι εργαζόμενοι  να ελαφρυνθούν ή και να απαλλαγούν από χρονοβόρες διαδικασίες και ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις δημιουργικές και ποιοτικές όψεις των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Ανάλυση κειμένων και εγγράφων, διαχείριση αλληλογραφίας, λήψη αποφάσεων, αξιολόγηση εργαζομένων, οργάνωση μαθημάτων, εξατομικευμένη εκπαίδευση, δημιουργία τεστ δεξιοτήτων αποτελούν βασικές διδακτικές ενότητες του Προγράμματος.

Χρήση της Ανάλυσης Συμπεριφοράς για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ρατσισμού στα Σχολεία.

Επιστημονικά υπεύθυνος:

Λέανδρος Νικόλαος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Εισηγητές:

Κάπος Παναγιώτης, Πολιτιστικός Διαχειριστής (MSc)/Εκδότης, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου.

Παπαδοπούλου Λαμπρινή, Δημοσιογράφος, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου.

Τριανταφύλλου Σωτήρης, Δημοσιογράφος, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου.

Παροχή επιστημονικής εξειδικευμένης γνώσης και καλλιέργεια δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τις σύγχρονες μορφές του εγκλήματος και να έχουν την ικανότητα σχεδιασμού και εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των Δικηγόρων/Νομικών Παραστατών με τον θεσμό της Διαμεσολάβησης και την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης, καθώς και με την εφαρμογή αυτών στο πλαίσιο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Η παρακολούθηση του προγράμματος αναμένεται να ωφελήσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, τόσο γνωστικά όσο και επαγγελματικά. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα αναμένεται να έχουν αποκτήσει σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση για το αντικείμενο και τις δυνατότητες που προσφέρει η Θετική Ψυχολογία στην Εκπαίδευση. Όλα τα μαθήματα συνδυάζουν την παροχή γνώσεων και πληροφοριών με βιωματικές ασκήσεις και ενσωματώνουν την προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων από την επαφή τους με τη Θετική Ψυχολογία στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το υπόβαθρο που θα αποκτήσουν όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα με επιτυχία αποτελεί σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο, γιατί συνδυάζει βασικές γνώσεις και μεθόδους - βιωματικές ασκήσεις, παραδείγματα διαχείρισης περιστατικών, υποδείγματα παρεμβάσεων διαπαιδαγώγησης -  που μπορούν να υποστηρίξουν την άσκηση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μάλιστα μέσα από το πρίσμα της Ψυχολογίας των σχέσεων.

   Οι απόφοιτοι θα έχουν αποκτήσει τεκμηριωμένες και σύγχρονες γνώσεις (α) για την σεξουαλικότητα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων, (β) τον τρόπο που αυτή επηρεάζεται από/και επηρεάζει τις σχέσεις, (γ) την επικοινωνιακά και ηλικιακά κατάλληλη άσκηση διαπαιδαγώγησης για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις, (δ) την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και κοινού σε ειδικά ζητήματα σεξουαλικής αγωγής και σχέσεων.

  Το μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο  «“Πράσινες” θέσεις εργασίας στην κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και βιοοικονομία», είναι σχεδιασμένο με στόχο την εξοικείωση με τους στόχους και τα  μέσα της σύγχρονης περιβαλλοντικής πολιτικής και την ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχόλησης σε πεδία όπως η πράσινη τραπεζική, η κλιματική πολιτική και άλλα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα παρουσιαστεί μια νέα ελπιδοφόρα μορφή οικονομίας, η βιοοικονομία, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το σεμινάριο αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα σε προσλήψεις για τις Δομές Εκπαίδευσης προσφύγων.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επαγγελματίες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, εφόσον θα τους παράσχει ένα επιστημονικό εργαλείο, έτσι ώστε να διαμορφώνουν κατά βέλτιστο τρόπο τη συμπεριφορά των ιδίων και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με σκοπό οι σπουδαστές/τριες να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και βελτίωση των λειτουργιών και διαδικασιών της διοίκησης των τουριστικών μονάδων.

Το έγκλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.

Η επιμόρφωση στην «Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη» αφορά την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά.

Μέσα από την παρακολούθηση του σεμιναρίου, οι επιμορφούμενοι και οι επιμορφούμενες, θα καταστούν ικανοί/ές να συμβάλουν στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στη διοίκηση των σύγχρονων μονάδων υγείας, καθώς και θα προετοιμαστούν για τη Στελέχωση των Μονάδων Υγείας, αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την παροχή των Υπηρεσιών Υγείας.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 450 ωρών,  παρέχει στους εκπαιδευόμενους/ες εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση σε θέματα σχολικής ψυχολογίας.

 Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Δημόσιο Λογιστικό με βάση το ESAuropean System Account), το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλες τις οντότητες του ελληνικού Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2023. Εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 54/2018.