Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: Στο μυαλό ενός δράστη

Διάρκεια Προγράμματος

7 μήνες - 400 ώρες

 

 

 

Για Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης

Τηλέφωνο: 210 300 97 03  (help desk 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.) 

Fax: 210 300 97 04
E-mail: info@kedivim-panteion.gr 

 

Για Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά Θέματα 

E-mail: edu@kedivim-panteion.gr 

Περίοδος Μαθημάτων
Έναρξη μαθημάτων 28 Νοεμβρίου 2024
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων
26.11.2024
Περιγραφή Προγράμματος

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια Βίου μάθησης οργανώνει και υλοποιεί σε κύκλους το ΕΤΗΣΙΟ επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη», διάρκειας 400 ωρών.

Το έγκλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η επιμόρφωση στην «Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη» αφορά την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό γιατί, η κατανόηση της διαφορετικότητας ως προς τη συμπεριφορά και τη στάση προλαμβάνει την τάση τέλεσης έκνομων ενεργειών. Παρακολουθώντας κάποιος τη συγκεκριμένη επιμόρφωση θα έχει εικόνα για τη σφαιρική αντιμετώπιση του εγκλήματος τόσο από τη βιολογική και ψυχολογική σκοπιά έως και τον εκφοβισμό στο σχολείο και από τα βίαια εγκλήματα και τις περιβαλλοντικές θεωρίες έως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επισκόπηση των μορφών τιμωρίας. Η συγκεκριμένη επιμόρφωση ενισχύει το προφίλ του εν δυνάμει επιμορφωμένου τόσο για τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τη συντήρηση αυτής μιας και στη σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα το έγκλημα συνυπάρχει. Σημαντικό κομμάτι για την ανάδειξη της ανάγκης της εκπαίδευσης του συνόλου της κοινωνίας για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η προσέγγιση της δικαστικής εισαγγελίας αλλά και το στίγμα που μπορεί να αφήσει ένα έγκλημα στο σύνολο της κοινωνίας. Η ανάλυση επίσης καθημερινών ζητημάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία ή το εταιρικό και οικονομικό έγκλημα θα ενισχύσει ακόμα ακόμα την ικανότητα αναγνώρισης και αποτροπής ενός εγκλήματος.

Έτσι λοιπόν, μελετώντας κανείς την εγκληματολογία, αποκτά πλεονέκτημα γιατί θα έχει αποκτήσει οικειότητα με την αναγνώριση ενός εγκλήματος άρα θα μπορεί να αποτρέψει μία παράτυπη πράξη ή να αντιμετωπίσει έναν εγκληματία.

Πιστοποιητικό επιμόρφωσης:

Με το πέρας του προγράμματος εκδίδεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Το πιστοποιητικό επιμόρφωσης, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, δύναται να αποδώσει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως κάθε φορά θα ισχύουν τα κριτήρια μοριοδότησης στην εκάστοτε μελλοντική προκήρυξη προσλήψεων.

Η επιτυχής παρακολούθηση όλων των ενοτήτων οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Παρακολούθησης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Παντειου Πανεπιστημίου. Το πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος αποστέλλεται σε 1 με 3 μήνες από τη λήξη του προγράμματος και συνεπάγεται την επιτυχή ολοκλήρωση της επιμόρφωσης.

Θεματικές Ενότητες

Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες – σπόνδυλοι και οι ενότητες μαθησιακών αποτελεσμάτων αριθμημένα.

1. Ο κόσμος/το πολυσύμπαν της εγκληματολογίας (34 ώρες)

2. Βιολογικές και ψυχολογικές θεωρίες του εγκλήματος (30 ώρες)

3. Στίγμα, σύγκρουση και ριζοσπαστικές θεωρίες (30 ώρες)

4. Περιβαλλοντικές θεωρίες, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και κοινωνική αποδιοργάνωση - O δράστης στις μεταμοντέρνες προσεγγίσεις (30 ώρες)

5. Βίαια εγκλήματα και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (32 ώρες)

6. Εταιρικό έγκλημα, οικονομικό έγκλημα και εγκλήματα Δημόσιας Τάξης (36 ώρες)

7. Εφαρμογή του νόμου, αστυνομία (30 ώρες)

8. Ποινική διαδικασία-Ανακριτική-Ανθρώπινα Δικαιώματα (32 ώρες)

9. Επισκόπηση των μορφών τιμωρίας και ο ρόλος της φυλακής  (32 ώρες)

10. Δικαστική Ψυχολογία (32 ώρες)

11. Το θύμα και η Θυματολογία (28 ώρες)

12. Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας/ κακοποίηση/ Αποκαταστατική δικαιοσύνη (26 ώρες)

13. Εκφοβισμός στο σχολείο: Δράστες και θύματα  (28 ώρες)

 

 

Σε ποιούς απευθύνεται

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δυνατότητα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης επαγγελματιών, αλλά και ατόμων που επιθυμούν να λάβουν κατάρτιση στο επιστημονικό αντικείμενο της Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής, κινητικών προβλημάτων (ΑμεΑ), κ.ά. Ως εκ τούτου, η άρση των παραπάνω περιορισμών, καθώς επίσης, η διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, έστω και από απόσταση, αλλά και η διασύνδεση της δια βίου μάθησης με την απασχόληση, αποτελούν σταθερές επιδιώξεις του προγράμματος.

Εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η παροχή εισαγωγικών γνώσεων για την Εγκληματολογία και το τετράγωνο του εγκλήματος: έγκλημα, δράστης, κρατικοί φορείς, θύμα, και για τα θεμέλια που στηρίζεται η εγκληματολογία. Και στη συνέχεια οι γνώσεις να εξειδικευτούν σε θέματα που αφορούν την πρακτική του δράστη και τις επιλογές του. Η μελέτη περιπτώσεων θα συνοδεύει το θεωρητικό πλαίσιο ανάλυσης μαζί με τις εφαρμοσμένες πολιτικές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε  προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική κατάρτιση. Επιπλέον, απευθύνεται σε επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, ενώ σκοπεύουν  να ασχοληθούν  με την  εφαρμοσμένη μορφή της επιστήμης της εγκληματολογίας, σε επαγγελματικό, ακαδημαϊκό, γνωστικό επίπεδο.

Γιατί να το παρακολουθήσω:

  • Το μοριοδοτούμενο πιστοποιητικό μοριοδοτεί σε δομές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως Δ.ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ, ΚΕΚ, σχολές ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και εξασφαλίζει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για απασχόληση σε Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς (Κολλέγια, ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, Φροντιστήρια, ΚΔΒΜ, ΚΕΣ).
  • Στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές υποψήφιοι)
  • Στελέχη εκπαίδευσης, με βάση τα κριτήρια επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.)
  • Μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ

 

Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης σε οποιαδήποτε προκήρυξη μοριοδοτεί τέτοιου τύπου πιστοποιητικά.

Διάρκεια Προγράμματος

7 μήνες - 400 ώρες

 

16 ECTS

Επιστημονικά Υπεύθυνος/νη

Λαμπροπούλου Eυσταθία

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1977-81, μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βielefeld Γερμανίας, 1982-83. Διδακτορικό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburg Γερμανίας στην Εγκληματολογία – Σωφρονιστική Πολιτική. Συνεργασία με την ομάδα έρευνας Εγκληματολογίας του Ινστιτούτου Max Planck για αλλοδαπό και διεθνές ποινικό δίκαιο, 1983-87, στο Freiburg Γερμανίας.

Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο παρελθόν έχει διδάξει στην Αστυνομική Ακαδημία της ΕΛ.ΑΣ. και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας, τις μορφές αστυνόμευσης, για τις καλές πρακτικές σχετικά με την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους, την εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά, τη σωφρονιστική πολιτική και τη μεταχείριση των κρατουμένων, τη διαφθορά, τους δράστες υψηλής επικινδυνότητας, τις παράνομες αγορές και το οργανωμένο έγκλημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις υποκουλτούρες της φυλακής, την κοινωνιολογία των σύγχρονων πόλεων και θέματα διαχείρισης της ασφάλειας κ.ά.

Η διδασκαλία της αφορά κυρίως τον κοινωνικό και ποινικό έλεγχο του εγκλήματος (οργανώσεις, θεσμούς, πολιτικές) και την Κοινωνιολογία του ποινικού δικαίου. Συνεργασίες με την Ένωση για την πρόληψη των βασανιστηρίων/APT, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Δικαίου Oρati/Ισπανία, τη CEPOL-Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία, το Tennessee Chapter της Αμερικανικής Εταιρείας Δημόσιας Διοίκησης/ASPA και το Institute of Government του κρατικού Πανεπιστημίου του Tennessee, το Πανεπιστήμιο Erasmus (Rotterdam/Ολλανδία), την Ευρωπαϊκή ομάδα για την έρευνα των κοινωνικών κανόνων (GERN) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS)/Γαλλία και το Ινστιτούτο Posthumuus του Πανεπιστημίου του Groningen/Ολλανδία, το Φόρουμ ProAdria/Iταλία για τη συνεργασία και τις πολιτικές ασφάλειας στην Αδριατική, το Πανεπιστήμιο της Ghent/Βέλγιο κ.ά. Βασική εισηγήτρια σε διεθνή και ευρωπαϊκά θεματικά εργαστήρια, επιστημονικές ημερίδες και συναντήσεις ομάδων μελέτης. Visiting Fellowship του Πανεπιστήμιου του Cambridge (2011), Μελέτη για την ιδιωτικοποίηση των καταστημάτων κράτησης.

Κριτικός διεθνών και ευρωπαϊκών επιστημονικών περιοδικών.

Έχει πάμπολλες επιστημονικές Δημοσιεύσεις και Εργασίες σε θέματα σχετικά με το γνωστικό της αντικείμενο.

Είναι μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών στο πεδίο της, μεταξύ άλλων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Σωφρονιστική Πολιτική, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της γερμανικής Εταιρείας για την Διεπιστημονική και Επιστημονική Εγκληματολογία. Είναι επίσης μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών” (www.inep.gr)

Κόστος Προγράμματος

Γενική κατηγορία κόστους παρακολούθησης: 590€ σε 5 δόσεις (60€ κατά την εγγραφή)

Εκπτωτικές κατηγορίες:

  1. 25% έκπτωση για ανέργους, Δημοσίους Υπαλλήλους και για Άτομα με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω.
  2. 25% έκπτωση σε περίπτωση προεξόφλησης.
  3. 25% έκπτωση για μαζικές εγγραφές σε ομάδες των 5 ατόμων και άνω.
  4. 25% έκπτωση για πρόωρη εγγραφή (early entry) - 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης.
  5. 50% έκπτωση για αποφοίτους του Παντείου Πανεπιστημίου.
  6. 50% έκπτωση σε δεύτερο πρόγραμμα εντός 18 μηνών από την έναρξη του προηγούμενου ή/και σε περίπτωση ταυτόχρονης παρακολούθησης δύο επιμορφώσεων .*
  7. 50% έκπτωση για εργαζόμενους του Παντείου Πανεπιστημίου, ανεξαρτήτως της μορφής απασχόλησης σε αυτό και μέχρι 2 θέσεις ανά 40 εκπαιδευόμενους, με την προϋπόθεση ότι, κατά το διάστημα διεξαγωγής του Προγράμματος και μέχρι την ολοκλήρωσή του, η σύμβαση εργασίας τους δεν έχει λήξει.
  8. 50% έκπτωση για καθηγητές όλων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ποσοστό έκπτωσης

Τελική τιμή

Αριθμός δόσεων

Προκαταβολή

1η 

δόση

δόση

δόση

δόση

0%

590€

5

60€

110€

140€

140€

140€

25%

442,50€

5

60€

82,50€

100€

100€

100€

50%

295€

5

60€

85€

50€

50€

50€

Η προκαταβολή καταβάλλεται πριν από την έναρξη του προγράμματος για την ολοκλήρωση της εγγραφής και οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μετά το πέρας κάθε μήνα περίπου από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Οι παραπάνω εκπτώσεις ισχύουν εφόσον κατά την περίοδο εγγραφής σας ανήκετε σε μία από τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Επιστροφή διδάκτρων ΜΟΝΟ στην περίπτωση, που με υπαιτιότητα του φορέα, ακυρωθεί το σεμινάριο. Μετά την εγγραφή σας, καμία αίτηση επιστροφής διδάκτρων δεν εξετάζεται ούτε αξιολογείται. Τα δίδακτρα δεν χάνονται. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε επόμενο εκπαιδευτικό κύκλο του ίδιου σεμιναρίου.

 *H έκπτωση 50%  επί του συνολικού ποσού των διδάκτρων σε δεύτερο πρόγραμμα, ισχύει για όσους/όσες παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει έως και 18 μήνες πριν από την έναρξη του παρόντος ένα από τα παρακάτω προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου: «Eτήσια επιμόρφωση στη Θετική Ψυχολογία», «Εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων», «Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων», «Διαπολιτισμική εκπαίδευση», «Θετική Ψυχολογία στην εκπαίδευση», «Ετήσια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): ολιστική προσέγγιση», «Ετήσια επιμόρφωση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας», «Ετήσια επιμόρφωση στη Σχολική ψυχολογία», «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ψυχολογία της νεανικής σχέσης», «Ετήσια επιμόρφωση στην Παιδοψυχολογία: Ολιστική προσέγγιση», «Ετήσια επιμόρφωση στη Διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας», «Social Media και οπτικοακουστικά εργαλεία: εφαρμογές σε τουρισμό και πολιτισμό», «Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αξιοποίηση εργαλείων σύγχρονης/ ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και δημιουργία προσαρμοστικού διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού.», «Αποτελεσματική Επικοινωνία», «Βασικές Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Mini-MBA)», «Πολιτιστικός τουρισμός και εφαρμοσμένη επικοινωνία: το παράδειγμα της κεντρικής Μακεδονίας», «Οικονομική εγκληματικότητα και το έγκλημα πίσω από το έγκλημα», «Διοίκηση - Ηγεσία σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) στον 21ο αιώνα», «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Σε όλα τα Προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. παρέχονται έπειτα από κλήρωση, συγκεκριμένες θέσεις Υποτροφίας, ως εξής:

- Μία θέση όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι μέχρι και 20 άτομα.

- Δύο θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι από 21 μέχρι και 50 άτομα.

- Τρεις θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι από 51 μέχρι και 100

άτομα.

- Πέντε θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι άνω των 100 ατόμων.

Δικαιούχοι υποτροφίας είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι άνεργοι και διαθέτουν ενεργή κάρτα ανεργίας συνεχούς διάρκειας 18 μηνών και πάνω. 

Οι ενδιαφερόμενοι για υποτροφία, μπορούν να κάνουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα που επιθυμούν (εδώ).

Τεχνικός Εξοπλισμός

Για τη βέλτιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση και εργασία στο Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι/ες απαιτείται να διαθέτουν τα εξής:

1. Hλεκτρονικό υπολογιστή.
2. Σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Για τη βέλτιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση και εργασία στο Σύστημα Σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Τηλεδιασκέψεις), οι ενδιαφερόμενοι/ες προτείνεται να:

1. Χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις φυλλομετρητών όπως για παράδειγμα Chrome,Mozilla.
2. Διαθέτουν μικρόφωνο, ακουστικά και προαιρετικά μια κάμερα.

Από την πλευρά του Προγράμματος προσφέρεται εξ αποστάσεως τεχνική υποστήριξη μέσω οργανωμένου Help Desk και παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες σε ζητήματα χρήσης εξοπλισμού και εγκατάστασης και ρύθμισης του απαραίτητου λογισμικού.

Επίσης, προσφέρεται υλικό οδηγιών χρήσης και παραδειγμάτων εφαρμογών, όπου αυτό χρειάζεται, καθημερινά, για τους υποψηφίους από τις 10:00πμ έως 4:00μμ στο τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό: 210 3009703.

Μεθοδολογία - Αξιολόγηση

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει τη μικτή (blended) εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση, ένα συνδυασμό ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με το εκπαιδευτικό υλικό.

Η διδασκαλία μέσω συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται κυρίως στη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού σε χρόνο και τόπο που επιλέγει ο εκπαιδευόμενος, καθώς και στην διεξαγωγή δραστηριοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτονομία του/της εκπαιδευόμενου/ης. Το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος αναρτάται σταδιακά κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το υλικό βρίσκεται online, σε ψηφιακή μορφή.

Δείγμα εκπαιδευτικού υλικού: https://ispri.ng/63vzM

Η διδασκαλία μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται σε προκαθορισμένες ζωντανές τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων μέσω της χρήσης του ΖΟΟΜ ή του Big Blue Button. Ο εκπαιδευτής διδάσκει ζωντανά (real time) το μάθημα έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφάνειες, εικόνες, video και ιστοσελίδες και οι εκπαιδευόμενοι το παρακολουθούν από οπουδήποτε επιθυμούν. Οι καθηγητές επικοινωνούν με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες μέσω ήχου, ενώ παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας του ιδίου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω κειμένου (chat) μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών και με τον/την καθηγητή/καθηγήτρια, με δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος σε όλους τους συμμετέχοντες (δημόσια συνομιλία) ή σε συγκεκριμένο συμμετέχοντα (ιδιωτική συνομιλία).


Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις, δίνοντας προφορικές ή/και γραπτές απαντήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την τηλεδιάσκεψη και να επαναλάβουν το μάθημα όσες φορές χρειαστεί.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα υλοποιηθούν 4 ζωντανές ψηφιακές συναντήσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα περίπου κάθε 2 μήνες.

Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε τεστ αξιολόγησης & γραπτές εργασίες.

Οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα τεστ αξιολόγησης για κάθε εκπαιδευτική ενότητα-σπόνδυλο και οι ερωτήσεις μπορεί να είναι τύπου πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού, ελεύθερου κειμένου και προκύπτουν μέσω τράπεζας θεμάτων. Στις αξιολογήσεις υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των αποτελεσμάτων και εμφάνισής τους στους συμμετέχοντες. Για κάθε επιμέρους τεστ αξιολόγησης θα πρέπει ο/η εκπαιδευόμενος/η να συγκεντρώσει ποσοστό επιτυχίας ≥ 60%. Τα κουίζ θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων 100άδων ερωτήσεων και θα προκύπτουν στην αξιολόγηση του εκάστοτε μαθητή χωρίς καμία περιοδικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μετρήσιμο μαθησιακό αποτέλεσμα, μιας και θα πρέπει να έχει αναγνώσει ο μαθητής το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναθέτονται στους εκπαιδευόμενους/ες συγκεκριμένες εργασίες υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας. Έτσι προάγεται και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευομένων με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.

Η επικοινωνία με την εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος γίνεται μέσω της πλατφόρμας 24 ώρες την ημέρα. Επίσης, στην πλατφόρμα αναρτώνται ανακοινώσεις από την εκπαιδευτική ομάδα και από τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, όλοι οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να λαμβάνουν την ενημέρωση τους αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα τηλεκατάρτισης κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας (e-mail, sms) από την ομάδα υλοποίησης του προγράμματος λειτουργεί υποστηρικτικά.

Ο χρόνος μελέτης και εξάσκησης των συμμετεχόντων/ουσών ποικίλει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο του καθενός και βασίζεται κυρίως στην ασύγχρονη, αυτόνομη και ανεξάρτητη επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού. Για την οργάνωση του χρόνου μελέτης και την τήρηση των προθεσμιών της διαδικασίας αξιολόγησης, ο χρήστης της πλατφόρμας υποβοηθάται με τη χρήση του ακαδημαϊκού ημερολογίου που εμφανίζεται στο ταμπλό της πλατφόρμας και του ειδικού χώρου (forum) για νέα και ανακοινώσεις.

Για τη λήψη του πιστοποιητικού ο εκπαιδευόμενος καλείται να καλύψει το συνολικό κόστος της επιμόρφωσης και να επιτύχει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως αυτές ορίζονται. Το πιστοποιητικό αποστέλλεται σε ψηφιακή μορφή από την κεντρική γραμματεία σε διάστημα έναν έως τρεις μήνες από την επίσημη λήξη του προγράμματος.