Σχολική Διαμεσολάβηση

Διάρκεια Προγράμματος

100 ώρες - 80 ώρες δια ζώσης και 20 ώρες εξ αποστάσεως
Αναλυτικό/Ωρολόγιο Πρόγραμμα:
Δια ζώσης εκπαίδευση (72 διδακτικές ώρες)

Σάββατο 05/04/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 26/04/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 03/05/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 10/05/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 17/05/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 24/05/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 31/05/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 14/06/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σάββατο 21/06/2025

8 ώρες

9.00 π.μ. - 3.30 μ.μ.

Σύγχρονη διαδικτυακή εκπαίδευση (8 διδακτικές ώρες)

Πέμπτη 24/04/2025

4 ώρες

5.00 μ.μ. - 8.15 μ.μ.

Τετάρτη 04/06/2025

4 ώρες

5.00 π.μ. - 7.30 μ.μ.

Ασύγχρονη εκπαίδευση (20 διδακτικές ώρες)
Μελέτη και εργασίες – ημερολόγια, επικοινωνία ομάδας

Για θέματα σπουδών, εγγραφών ή για οποιαδήποτε άλλη
απορία και διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 
email:  school-mediation@panteion.gr

Περίοδος Μαθημάτων
Έναρξη μαθημάτων 5 Απριλίου 2025
ECTS
4
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων
01.04.2025
Περιγραφή Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, εμπέδωση, καλλιέργεια δεξιοτήτων και στάσεων των συμμετεχόντων, που αποσκοπούν στη διαχείριση σχέσεων και συγκρούσεων, εδραιώνοντας αρτιότερη προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Σε ατομικό επίπεδο υποστηρίζει θεωρητικά, πρακτικά, αλλά κυρίως βιωματικά την εκπαίδευση, αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη του εκπαιδευόμενου. Η εκπαίδευση και ενσωμάτωση των επικοινωνιακών και αυτογνωσιακών δεξιοτήτων της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην καθημερινή συμπεριφορά, με κατάλληλη προσαρμογή, εξοπλίζει τον εκπαιδευόμενο με τα αναγκαία στοιχεία για την αποτελεσματική συμβολή του στην ειρηνική επίλυση των διαφορών εντός του σχολικού πλαισίου. Η εκπαίδευσή και το εκπαιδευτικό υλικό στο προτεινόμενο πλαίσιο επίλυσης διαφορών με διαμεσολάβηση αποτελεί ένα σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού στο σχολείο.

Η εφαρμογή των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στις ενδοσχολικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, γονέων και μαθητών διευρύνει την επικοινωνία και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Επιπλέον, η μετάδοσή τους στους μαθητές, δηλαδή η επιμόρφωσή τους στη σχολική διαμεσολάβηση και στη συνέχεια η εφαρμογή της μεταξύ ομοτίμων – μαθητών, αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική επίλυσης συγκρούσεων και εξομάλυνσης σχέσεων σε βάθος χρόνου, διαμορφώνοντας ένα υγιές σχολικό κλίμα.

Μέσα από την εμπέδωση των δεξιοτήτων, το πρόγραμμα επιμόρφωσης της σχολικής διαμεσολάβησης («Νευρώνες Δύναμης»), δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να είναι σε θέση να εφαρμόζουν τη μεθοδολογία επίλυσης μιας διαφοράς, δηλαδή να αντιλαμβάνονται τα αιτήματα και τις ανάγκες των μερών, να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν διεξοδικά καθορισμένα βήματα για την επίτευξης μιας γόνιμης επικοινωνίας και μια αμοιβαίας αποδεκτής και συμφέρουσας λύσης.

Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένες δεξιότητες, απαραίτητες στην επιτυχή διαμεσολάβηση, όπως: η ενεργητική ακρόαση, η αναγνώριση και η διαχείριση συναισθημάτων, η ορθή χρήση των ερωτήσεων, η διαχείριση των αντιστάσεων, η τήρηση των ορίων, η ανάπτυξη σεβασμού, αποδοχής και ενσυναίσθησης.

Θεματικές Ενότητες

Το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης («Νευρώνες Δύναμης»), συνδυάζει στοιχεία θεωρίας με τη βιωματική μάθηση των συμμετεχόντων, είναι κυρίως βιωματικό, εστιασμένο στην αυτοπαρατήρηση και αυτοδιόρθωση, με επεξεργασία προσωπικών εμπειριών και αντιλήψεων, περιλαμβάνει επίσης στοιχεία θεωρίας, μελέτη βιβλιογραφίας και πρακτική άσκηση ως εξής: α) Βασικός Κύκλος Βιωματικής δια ζώσης Επιμόρφωσης (80 διδακτικών ωρών), καθώς και β) Διαδικτυακή σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία και ατομική μελέτη (20 ωρών).

α. Επιμόρφωση δια ζώσης

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τον βασικό κύκλο, ο οποίος προσφέρει σε βιωματική μορφή τις θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκπαίδευση στη σχολική διαμεσολάβηση.

Επιδίωξη, είναι ο εκπαιδευμένος, να γίνει στη συνέχεια ο ίδιος εκπαιδευτής μαθητών στη διαμεσολάβηση. Είναι συνεπώς απαραίτητο να έχει εμπλακεί βιωματικά ο ίδιος, ώστε να κατακτήσει υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και δεξιοτήτων επικοινωνίας, σύμφωνα με τις αρχές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αυθεντικά, με ετοιμότητα και ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της επιμόρφωσης των δικών του εκπαιδευόμενων και να υποστηρίξει ουσιαστικά τις ομάδες διαμεσολάβησης. Έχει παρατηρηθεί, ότι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν σε ένα περιορισμένο πλαίσιο, με λίγες ώρες εκπαίδευσης και χωρίς ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο, δυσκολεύονται συχνά να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της σχολικής διαμεσολάβησης ή απογοητεύονται σύντομα.

β. Διαδικτυακή σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια της βιωματικής και δια ζώσης εκπαίδευσης, συμμετέχουν σε: α) σύγχρονες διαδικτυακές συναντήσεις (5 διδακτικές ώρες) και β) σε ασύγχρονη μελέτη βιβλιογραφίας και καταγραφή εργασιών-ημερολογίων (15 διδακτικές ώρες)

γ. Επέκταση επιμόρφωσης: Υποστήριξη και Εποπτεία κατά την εφαρμογή της διαμεσολάβησης στο πεδίο (προαιρετικά / θα ανακοινωθεί σε νέα πρόσκληση)

Οι συμμετέχοντες, σε συνέχεια της βασικής επιμόρφωσης των 100 ωρών (ως προαπαιτούμενο), θα έχουν προσεχώς τη δυνατότητα να επιλέξουν επιπλέον 50 ώρες εκπαίδευσης, ως εποπτεία – υποστήριξη, κατά την εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης στον εργασιακό τους χώρο.

 

Σε ποιούς απευθύνεται

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης («Νευρώνες Δύναμης»), απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς που συνεργάζονται με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στη σχολική διαμεσολάβηση.

Περαιτέρω, μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δεξιότητες και εργαλεία επικοινωνίας και αυτογνωσίας, καθώς και από δικηγόρους διαμεσολαβητές, αφενός μεν για τον εμπλουτισμό της επιμόρφωσής τους στην ψυχολογική διάσταση της διαμεσολάβησης, αφετέρου δε για μια εξειδικευμένη ενημέρωσή τους στη σχολική διαμεσολάβηση, η οποία μπορεί να παρουσιάζει ομοιότητες, ωστόσο έχει και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη δική τους επιμόρφωση στη διαμεσολάβηση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τέλος και σε όσους γνωρίζουν τον θεσμό της σχολικής διαμεσολάβησης, δηλαδή έχουν ήδη επιμορφωθεί σε μικρό (χρονικό) πλαίσιο εκπαίδευσης και επιθυμούν να εμβαθύνουν βιωματικά και να επεκτείνουν τις δεξιότητές τους, εμπλουτίζοντας το υλικό της επιμόρφωσής τους, προκειμένου να το εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά και σε βάθος, γενόμενοι με τη σειρά τους εκπαιδευτές και επόπτες των μαθητών-διαμεσολαβητών στο σχολείο.

Διάρκεια Προγράμματος

Σύνολο 100 διδακτικές ώρες. Ειδικότερα, 80 ώρες δια ζώσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και 20 ώρες εξ αποστάσεως (online) για σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, επικοινωνία ομάδας και μελέτης.

Επιστημονικά Υπεύθυνος/νη

Άγγελος Μπώλος

Άγγελος Μπώλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Ο Άγγελος Μπώλος είναι Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΚΕΔΙΒΙΜ του εν λόγω Πανεπιστημίου και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Επικεφαλής του Τμήματος Διαιτησίας του «Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ)».

Είναι ακαδημαϊκά και επιστημονικά υπεύθυνος για τα προγράμματα: α) Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών, β) Μετεκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση (Τραπεζική Διαμεσολάβηση, Κτηματολογική Διαμεσολάβηση), γ) Εκπαίδευση Δικηγόρων/Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, δ) Σχολική Διαμεσολάβηση.

Δίδαξε «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» στην κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Διοίκηση», του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (2014-2017), στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Δικαιοσύνη & Ανοικτή Κοινωνία». Έχει ασχοληθεί σε επιστημονικό/συγγραφικό επίπεδο διεξοδικά με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών και πρόσφατα κυκλοφόρησε υπό την επιστημονική του επιμέλεια από τις εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλα, το συλλογικό έργο «Διαμεσολάβηση – Θεωρία & Πράξη» (2023), το οποίο προβαίνει σε μια ολιστική προσέγγιση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Τέλος, εκτός από τη διαρκή ενασχόλησή του με τους εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, το δίκαιο των εμπορικών συμβάσεων, το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών και το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ενώ διδάσκει συναφή με τα ανωτέρω μαθήματα εμπορικού δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγραφέας σημαντικού ήδη αριθμού μονογραφιών και επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά επί θεμάτων εμπορικού και οικονομικού δικαίου.

Εισηγητές - Εισηγήτριες

Άγγελος Μπώλος

Άγγελος Μπώλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Ο Άγγελος Μπώλος είναι Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΚΕΔΙΒΙΜ του εν λόγω Πανεπιστημίου και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Επικεφαλής του Τμήματος Διαιτησίας του «Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ)».

Είναι ακαδημαϊκά και επιστημονικά υπεύθυνος για τα προγράμματα: α) Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών, β) Μετεκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση (Τραπεζική Διαμεσολάβηση, Κτηματολογική Διαμεσολάβηση), γ) Εκπαίδευση Δικηγόρων/Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, δ) Σχολική Διαμεσολάβηση.

Δίδαξε «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» στην κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Διοίκηση», του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (2014-2017), στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Δικαιοσύνη & Ανοικτή Κοινωνία». Έχει ασχοληθεί σε επιστημονικό/συγγραφικό επίπεδο διεξοδικά με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών και πρόσφατα κυκλοφόρησε υπό την επιστημονική του επιμέλεια από τις εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλα, το συλλογικό έργο «Διαμεσολάβηση – Θεωρία & Πράξη» (2023), το οποίο προβαίνει σε μια ολιστική προσέγγιση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Τέλος, εκτός από τη διαρκή ενασχόλησή του με τους εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, το δίκαιο των εμπορικών συμβάσεων, το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών και το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ενώ διδάσκει συναφή με τα ανωτέρω μαθήματα εμπορικού δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγραφέας σημαντικού ήδη αριθμού μονογραφιών και επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά επί θεμάτων εμπορικού και οικονομικού δικαίου.

Γεωργία Ρουμπέα

Η Γεωργία Ρουμπέα είναι Διδάκτωρ  Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Masters του ΦΠΨ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου» κατεύθυνση αξιολόγηση με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΦΕ «Δημόκριτος».

Εκπαιδεύτηκε ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο «London School of Counseling and Psychotherapy» και είναι από το 2009 τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής IAC, της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής ΕΕΣ και της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής Ομηλίκων. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΥΠΑΙΠΘ 2010-11 για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των Πειραματικών Σχολείων, της Επιτροπής για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών Φυσικής Γυμνασίου, τις προδιαγραφές των σχολικών βιβλίων φυσικής Γυμνασίου και επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στα ΝΠΣ. Δίδαξε ως έκτακτη Εργαστηριακή Συνεργάτης στο ΤΕΙ Πειραιά τμήμα Υπολογιστικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων 2003-2011.

Δίδαξε φυσικές επιστήμες, εφάρμοσε τη σχολική διαμεσολάβηση σε δημόσια σχολεία Αττικής και Επαρχίας και υπηρέτησε ως Διευθύντρια των Προτύπων Γυμνασίων Αναβρύτων και Βαρβακείου. Ήταν στα σχολεία που υπηρέτησε υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων, αγωγής υγείας και ομίλων αριστείας και δημιουργικότητας. Διετέλεσε Συντονίστρια Δικτύων σχολείων σε θέματα ενδοσχολικής βίας, διαχείρισης συγκρούσεων, διαχείρισης στρες εξετάσεων, εκπαίδευσης μαθητών διαμεσολαβητών, Συντονίστρια του Δικτύου «Νευρώνες Δύναμης», Αντιπρόεδρος στο Δικτύου ΣΗ.ΜΑ. Α.Ε.Π. της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας και Αν. Αττικής και Ambassador στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus+ KA3: setting an Agora for Democratic Culture».

Είναι επιμορφώτρια εκπαιδευτικών και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες, σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, και επιστημονικά συνέδρια. Έχει συνδιοργανώσει και συντονίσει επιστημονικά και μαθητικά συνέδρια και πλήθος εκδηλώσεων όπως τα τέσσερα Φεστιβάλ Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Κόστος Προγράμματος

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε τετρακόσια ογδόντα (480) ευρώ.

Καταβολή διδάκτρων

Εφάπαξ (σε περίπτωση προεξόφλησης), αλλιώς σε δύο (2) δόσεις. Η πρώτη με την εγγραφή και η δεύτερη με την λήξη του προγράμματος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Επί των ανωτέρω διδάκτρων υφίσταται η δυνατότητα ΕΚΠΤΩΣΗΣ, σύμφωνα με την πολιτική εκπτώσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι εκπτώσεις διαμορφώνονται αυστηρά ανά κατηγορία και χωρίς δικαίωμα άθροισης κατηγοριών, ως εξής:

α. Ποσοστό 10%: Προεξόφληση συνόλου διδάκτρων,

β. Ποσοστό 25%: ΑΜΕΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%), άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, εγγραφές δύο εκπαιδευτικών από την ίδια σχολική μονάδα, απόφοιτοι (προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού ή/και κάτοχοι διπλωμάτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου),

γ. Ποσοστό 50%: Εργαζόμενοι κάθε είδους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Φορέας διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλλει ή να ματαιώσει την έναρξη κάθε κύκλου, σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων για συμμετοχή στον αντίστοιχο κύκλο είναι μικρότερος των πέντε (5), ή σε περίπτωση που καθίσταται αδύνατη η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για οποιαδήποτε αιτία.

Μεθοδολογία - Αξιολόγηση

Οι εισηγητές, παρουσιάζουν με σύντομες εισηγήσεις το θεωρητικό μέρος, ενσωματωμένο με τη βιωματική διεργασία, με στόχο να αξιοποιείται η αλληλεπίδραση και το συλλογικό δυναμικό της εκάστοτε ομάδας συμμετεχόντων, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μελών της στην επίλυση προβληματισμών/αποριών με την αξιοποίηση της ιδιαίτερης συμβολής εκάστου. Για εμβάθυνση και πιο εκτεταμένη μελέτη, προτείνεται η κατάλληλη βιβλιογραφία.

Η καθαυτό βιωματική διαδικασία συντονίζεται από τους εκπαιδευτές, με στόχο την έκλυση αρχικά αυθόρμητης συμπεριφοράς των μελών προς παρατήρηση, αυτοπαρατήρηση – συνειδητότητα και ενδεχομένως τροποποίηση της, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και επικοινωνιακή. Αξιοποιούνται τεχνικές συνθετικής συμβουλευτικής ψυχολογίας, κατάλληλες και διαμορφωμένες ανάλογα με την εκάστοτε θεματική και τη δυναμική της ομάδας.

Στην πρακτική άσκηση της εκπαίδευσης, χρησιμοποιούνται ειδικά διαμορφωμένα σενάρια (πραγματικών υποθέσεων) στα οποία -υπό την μορφή παιχνιδιών ρόλων- τα μέλη της εκάστοτε ομάδας συμμετέχουν, αναλαμβάνοντας διαφορετικούς ρόλους, προκειμένου να αντιληφθούν αφενός τις τεχνικές και δεξιότητες της επικοινωνίας στην πράξη, αφετέρου την εκπαίδευση σε επίλυση διαφορών με διαμεσολάβηση.

Μετά το πέρας του κύκλου εκπαίδευσης ακολουθεί αξιολόγηση υπό μορφή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και θεμάτων σύντομης ανάπτυξης. Για την επιτυχή περάτωση συνεκτιμάται η πληρότητα της συμμετοχής στη δια ζώσης διαδικασία, στην καταγραφή των ημερολογίων, στην απόδοση των συμμετεχόντων στις προσομοιώσεις – ασκήσεις ρόλων, καθώς και η συνολική τους παρουσία και συμβολή στον κύκλο εκπαίδευσης. Με την επιτυχή περάτωση χορηγείται πιστοποιητικό συμμετοχής.